Ház, katalógusból

Írta: Haszon
A házépítésnek sem kell bonyolultabbnak lennie, mimt amilyen egy autó megvásárlása. Színes prospektusból kiválasztjuk a házat, egy bemutatóparkban kívül-belül körbejárjuk a berendezett épületet, a kereskedőnél meghatározzuk a műszaki tartalmat, a belsőt, az extrákat és a kasszánál fizetünk. A kereskedő készen, egyben leszállítja a házunkat, majd határidőre átadja a kulcsot.
A könnyűszerkezetes, alternatív építési technológiák a hagyományos építésű házakkal ellentétben pontosan tervezhetőek költségben és időben egyaránt; ráadásul környezetbarátok, mivel az építési telken nem marad több köbméter tégla és sóder, emellett kiváló megoldást jelentenek energiatakarékossági szempontból is!
 
Falak egy nap alatt
 
KORSZERŰEN LEHET építkezni fából, fémből és téglából is. A könnyűszerkezetes építés általános fogalom, egy könnyebb, gyorsabb építési technológiát takar.
 
A készház ismérve, hogy a külső és válaszfalak valamint a tetőelemek egy gyárban, egyben készülnek el. Általában külső-belső hőszigeteléssel, beszerelt nyílászárókkal, előkészítve a villanyszerelésre és a gépészeti munkákra. A kész elemeket kamionnal a telekre szállítják, így helyszíni munkának mindössze a daruval mozgatott elemek összeszerelése marad. A szerkezet egyetlen nap alatt összeállítható.
 
Készház nem csak favázzal készülhet, ide tartoznak a habbetonból, fémből vagy keretbe foglalt tégla-elemekből készített épületek is, ha megfelelnek a fent leírtaknak. A helyszíni szerelésű épületeknél nem kész panelekből építkeznek, hanem a fa vagy fém tartószerkezeti elemeket az építkezés helyszínén, a már elkészített alapon építik össze.
 
Mennyire időtálló?
 
TALÁN A LEGTÖBB kétséget a könnyűszerkezetes házakkal szemben az időtállóságukkal kapcsolatban hallani. Európában és így hazánkban is a legelterjedtebb a fa tartószerkezet. Mivel ez szerves építőanyag, védeni kell a gombák és rovarok ellen. Legfontosabb védelem a megfelelő hőkezelés, a gyalulás és a szárítás. A hőkezelés során a lárvák és csírák elpusztulnak, melyek 10-12 százalékos nedvességtartalom esetén nem támadják meg újra a fát. Ha a fa belső térbe kerül, ahol nincs kitéve az időjárás viszontagságainak és a nap UV sugárzásának, valamint a váltakozó nedvességhatásoktól (például belső pára) is védett, megfelelően kiszárítva akár 600 évig is megőrzi fizikai tulajdonságait.
 
Fémszerkezetes házaknál a tartószerkezet jó minőségű horganyréteggel bevont acélszerkezet, melyet önmetsző csavarokkal állítanak össze. Előnye, hogy az acél teljesen homogén anyag, nem csavarodik, nem repedezik, rágcsáló nem támadja meg, súlya pedig harmada a fáénak.
 
A legtöbb könnyűszerkezetes házon korábban bitumenzsindely fedés volt látható. Ez természetesen nem kizárólagos lehetőség, bármilyen héjazattal megépíthető az épület, csak megfelelő teherbírású szerkezetet kell alá építeni. Fontos tudni azt is, hogy egy épületnél és annak fedélszerkezeténél a statikai teherbíróképesség kiszámításánál bekalkulálják a hó-, szél- és egyéb környezeti hatásokat is, melyek akár a tető súlyánál öttízszer nagyobb igénybevételt is jelenthetnek. Tehát a megfelelően méretezett falak a nagyviharokat is elviselik, hosszú évtizedekig!
 
Ha számít a fűtésszámla
 
HÁROM KRITIKUS ELEM VAN, ami meghatározza a falazat és ezzel a ház minőségét, élettartamát: a fal borítóanyaga, a töltőanyag és a párazáró fólia. 2006. szeptember elsejétől különös jelentőséggel bír az épület energia felhasználási mutatójának kiszámítása. Elsődleges szempont a külső határoló rétegek hőátbocsátási tényezője. A legjobb téglafal is épphogy eléri az Európában leggyengébbnek számító magyar határértéket, míg a könnyűszerkezetes építkezéseknél a helyszíni szerelésűek is minimum kétszer jobbak ennél.
 
A készházak nálunk még kevésbé népszerűek, ennek oka, hogy szokatlan itthon ez az építési forma, valamint a megrendelők jobban szeretik, ha a házuk egyedi. Spanyolországban például már óriási számban készülnek egyedi készház tervek. Kárpáti József, a könnyű szerkezetes házak készítőit tömörítő szövetség (MAKÉSZ) elnöke szerint a könnyű szerkezetes házak általános előnye a gyors szerkezetépítés és a garantált ár. Magyarországon 16-18 ezer családi ház épül évente, ebből könnyűszerkezetes (az engedély nélkülieket is beleértve) körülbelül 2 ezer darab. A valódi készház, ami elemekből épül, ezen belül is csak körülbelül 400 darab.
 
Óvatosan a kivitelezőkkel
 
MA MAGYARORSZÁGON sok építést vállaló cégnek nincs sem tapasztalata, sem minőségi bizonyítványa. Mielőtt kivitelezőt választunk, kérjük el az Építőipari Műszaki Engedélyt (ÉME), ami nem csak néhány beépített anyagra, hanem a gyártási technológiára, és a teljes rendszerre vonatkozik. A kókler munkát végző kivitelezők elkerülése miatt nézzünk meg mintaházakat és folyamatban lévő építkezéseket is, tanácsolja Kárpáti József.
 
Megnézhető mintaházak
 
SOK VÁLLALKOZÁS ÉPÍTETT mintaházat itthon, emellett az aktuális építkezésekre is szívesen várják az érdeklődőket.Könnyű erről lemaradni, hiszen sokszor egyetlen nap alatt állnak a ház falai. Sokan keresik fel a Bécs melletti Blaue-Lagune készház várost, ahol közel 100 berendezett családi ház várja az érdeklődőket, mindegyik ?árcédulával?. Ide a cégek rendszeresen szerveznek szakmai kísérettel látogatásokat.
 
Olcsóbb, de nem sokkal
 
KÖNNYŰSZERKEZETES épületekből kulcsrakész kivitelben már 140 ezer forint/m2 áron is kínálnak elfogadhatót. A készházak árai 180 ezer forint/m2-en kezdődnek, de 240 ezer forint/m2 áron is találni ajánlatokat. Kárpáti József azonban felhívja a figyelmet arra, hogy amíg lakás esetében nagyon jó mutatószám a négyzetméterár, addig családi házaknál ez csapda is lehet. Ugyanis egy 10×10 méteres (100 m2 alapterületű) ház négy oldalfalához 40 méter folyófalra van szükség, míg egy 5×20 méteres (ugyancsak 100 m2-es) házhoz már 20 százalékkal több falat kell beépíteni. Ha U vagy V alakú házról van szó, még nagyobb lehet a különbség. Ezért helyesebb, ha az adott ház árát közlik, mégpedig szállítással és kulcsrakész kivitelezéssel együtt. Helyesen, a nettó felületre, azaz a vízszintesen burkolható felületre kell elosztani a költségeket, ha valaki ragaszkodik a négyzetméterárakhoz.
 
Drágább az egyedi
 
KÁRPÁTI JÓZSEF SZERINT a készházak variálhatósági lehetőségeiben gyakorlatilag ma már nincs határ. Minden elképzelés felépíthető. Természetesen vannak korlátok, például Magyarországon és a német befolyás alatti országokban jelenleg csak kettő szint építhető égést tápláló anyagból, annak ellenére, hogy a tűzállósági határérték a téglánál és a betonnál is jobb. Az angolszász országokban hat, sőt egyes helyeken nyolc szint is építhető ilyen rendszerekből. ?Itt Magyarországon is építtettünk már olyan épületet, ahol a nappaliban van egy 35 m2-s medence. Korábban egyébként jellemző volt a dobozház, mert ebből lehetett a legtöbbet a legolcsóbban kialakítani. Ezért is hívják többek között gyorsháznak. A technika fejlődésével viszont ma már egyre kevesebb a korlát az egyedi elképzeléseknek? ? oszlatja el a tévhiteket Kárpáti József.
 
Egyedi: tizedével drágább
 
Z EGYEDI ÉS A TÍPUSHÁZAK között 5-10 százalékos lehet az árkülönbség. Az utóbbiaknál nem kell tervezni, csak adaptálni, nem kell új gyártmánytervet, specifikációt, anyagkiírást, kalkulációt és megrendeléseket készíteni. Az egyedi kialakításnál viszont a megoldások anyagés munkaigénye határozza meg az árat.
 
Finn, román, ukrán faházak
 
A FINN, ROMÁN, SZLOVÁK, ukrán és orosz faházak között leginkább az alkalmazott technológia a legfontosabb különbség. A fa előkészítését és megmunkálását illetően a finn házak jelentik a csúcsot.
 
Éppen ezért a finn épületek élettartama a leghosszabb (több száz év), de az ára is duplája a kelet-európai termékekhez képest. A román, szlovák, orosz gerenda és rönkházak, a szükséglethez tartozó alacsonyabb fizetőképes kereslethez igazodnak. Hagyományos, megfizethető anyagokból készülnek. ?Nem rossz az, csak a vevőnek nem kell azt mondani, hogy pont olyan, mint a finn, csak olcsóbb, mert ez hazugság? ? bírálja a kereskedelmi módszereket Kárpáti. Általában gyengébb a hőszigetelésük, pontatlanabb a kidolgozásuk, ennek oka a megfelelő gépek és a technológia hiánya. Kárpáti szerint nem is volt ez sok helyen probléma mostanáig, hiszen ha tönkrement, hát volt még fa bőven a környéken, építettek másik házat. Csak nálunk ez már sajnos nem így működik.
 
EGY TULAJDONOS VÉLEMÉNYE
 
A megkérdezett készházban élő családok elégedettek választásukkal. A döntést a tervezhető költségek és a gyorsaság segítette. Egyikük elmondta azt is, hogy felesége már 3 hónapos terhes volt, amikor a házépítésbe belefogtak, és újszülött gyermekük már a berendezett családi házba érkezett haza.
 
JÓ TUDNI
 
Hőátbocsátási tényező: különös jelentőséggel bír az épület energiafelhasználásában. Elsődleges szempontja a külső határoló rétegek hőátbocsátási tényezője. A legjobb téglafal U=0,45 W/m2K értéket képvisel, míg a könnyűszerkezetes házaknál ez az érték U=0,2 W/m2K.
 
Készház: előre elkészített, teljes magasságú falelemekből, saroktól-sarokig legyártott külső falakból, válaszfalakból, födém és tetőelemekből álló épület, melyet az építkezésre szállítva egy előkészített alapon állítanak fel.
 
Könnyűszerkezetes építés: általános fogalom, számtalan gyors házépítési technológia gyűjtő neve: ide tartoznak a fa- és fémvázas épületek, a gerendaházak és a szerelt technológiával készült ingatlanok. Lehetnek készházak (gyorsházak) vagy helyszíni szerelésűek.
 
Passzívház: minimális energiaigényű önálló ház. Hőszigetelő anyagok, megújuló energiák, illetve átgondolt energiafogyasztás jellemzi. Idehaza még nincs szabványban előírt határértéke.
 
ELADHATATLAN KÉSZHÁZAK
 
A hazai ingatlanpiacon rendkívül nehéz eladni egy használt könnyűszerkezetes házat. A magyarok hagyományosan a ?sok tégla, sok beton? jelszó hívei, ezért kereséseik során a legtöbben kizárják a fa- vagy fémszerkezetes épületeket. Egy példa: az egyik Pesthez közeli lakókertben, ugyanabban az utcában állt egy 145 négyzetméteres téglaház és egy 120 négyzetméteres könnyűszerkezetű. A két ingatlant 3 hónap különbséggel kezdték el hirdetni lakóik. A 38,5 millióért hirdetett téglaház egy év után kelt el 37 millió forintért, miközben a nem sokkal kisebb készház 27 millióért sem kell senkinek ? immár második éve.
 
A magyarországi ingatlanirodák általános tapasztalata, hogy a készház 40 százalékkal alacsonyabb áron kelhet csak el, mint a vele azonos területű téglaépítésű ? ha egyáltalán megveszik. Még akkor is igaz ez, ha az igazán jó minőségű könnyűszerkezetes épület felépítése fajlagosan alig olcsóbb, mint a tégla. A hosszú élettartamú, megbízható készház négyzetmétere ugyanúgy 150-170 ezer forint, mint az átlagos kivitelű téglaházaké.
 
TÉGLAHÁZ, GARANTÁLT ÁRON
 
Az egyik legnagyobb égetett falazó-elem gyártó, a Wienerberger álláspontja szerint nem véletlen, hogy a hazai viszonyok között ma is alapvetően a tégla az uralkodó építőanyag. A téglaházak idő- és időjárás-állósága, egészségre gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen. A problémát gyakran nem is az építőanyag, hanem a kivitelezés hiányosságai, a technológia nem megfelelő alkalmazása, a minőségi problémák okozzák. Mindez kivédhető, ha a kivitelezés olyan rendszerben történik, amelyben a technológiai folyamatok ellenőrzötten, adott műszaki jellemzők betartásával történnek (például a Wienerberger Mesterház Minősítés szerint). A szerződött kivitelezői partnerhálózat tagjai arra vállalkoznak, hogy fix határidőre és a szerződésben rögzített áron, garanciával építik fel a házakat, akár típus-, akár egyéni terv alapján. Természetesen a Mesterház Minősítés előírásai szerint dokumentálják az építkezést. A teljes épületre a kivitelező vállal garanciát.Árfolyamok

EUR: 309.4CHF: 288.95USD: 286.38
 
Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Erasmussal külföldi szakmai gyakorlatra

A közbeszédben az Erasmus egyet jelent a külföldi egyetemi, főiskolai tanulmányokkal. Pedig valójában az EU által finanszírozott mobilitási program ennél sokkal többről szól. Például szakmai gyakorlatra is mehetnek fiatalok a szakké...
Tovább >>
Károly világa

Mit érzünk a saját bőrünkön?

Statisztikusok korszakában élünk, akik mindent és mindenkit számokba és grafikonokba öntenek, hogy aztán jelenségeket és trendeket faragjanak belőle. Mint oly sok minden, ez a világjelenség is az angolszász világból ered. Az új ameri...
Tovább >>