Zseniális pszichológiai trükkel nyúlják le cégek tízezreit

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2017. április 03.

Egy brit cég pénzügyi igazgatója e-mailt kapott a főnökétől azzal, hogy utaljon el 50 ezer fontot (18 millió forint) egy új beszállítójuknak, mégpedig sürgősen, mert elbukhatnak egy fontos szerződést, ha kicsúsznak a határidőből. Azért a pénzügyi igazgatót bízta meg, mert a nagyfőnök épen a görög-szigetek egyikén süttette magát, amiről egyébként képeket is tett fel az Instagramra. Az e-mail cím is stimmelt, így az igazgató nem gyanakodott. Pedig kellett volna, ugyanis az egész átverés volt. Így, amikor a főnök visszajött, és szembesült, hogy mennyi pénzt buktak, azonnal kirúgta a naiv kollégát.   


Azt hihetnénk, hogy az ilyen csalás ritka, és velünk aligha fordulhat elő. Ám ez nem így van, az FBI szerint ugyanis csak az elmúlt három évben 22 ezer céget és szervezetet csaptak be hasonló módszerrel, 3,2 milliárd dollárt (920 milliárd forint) csalva ki tőlük. Az amerikai hatóságok által márciusban letartóztatott litván Evaldas Rimasauskas például csak egymaga 100 millió dollárt lovasított meg így. Edward Cowen, a Remora kiberbiztonsági cég vezetője szerint jelenleg az e-mail csalások jelentik a legnagyobb veszélyt a vállalkozásokra, ezeknél ráadásul nagyon magasak a kicsalt összegek. Az átlagos veszteség 100 ezer font (36 millió forint), de vannak milliós értékűek is, sőt Cowen emlékszik olyan esetre, amikor 6 millió fontot (2,1 milliárd forintot) loptak el valakitől.

A csalások szinte mindig ugyanazon kaptafára épülnek. Először is létrehoznak egy hamis e-mail címet, hogy a gyanútlan alkalmazott azt higgye, egy kollégája vagy partnere ad neki utasítást, esetleg kér tőle szívességet. Az e-mail cím nem mindig tökéletes, ám az emberi agy egyik jellemző tulajdonsága, hogy egy-egy betű különbséget nehezen vesz észre, mert automatikusan kijavítja a hibát. Előfordul, hogy válasznál az e-mail cím vagy a domain egészen más, így ennek ellenőrzésével lehet legkönnyebben lefülelni a csalókat. De azonnal kapcsoljon be agyunkban a "riasztó csengő", ha egy levél tárgyában a "fizetés", a "sürgős"vagy a "kérés" szavak szerepelnek, mert a csalók legtöbbször ezekkel operálnak.
Árfolyamok

EUR: 312.66CHF: 288.71USD: 286.63
 
Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Havi 1 millió forint felett keresnek a menő informatikusok

Tízből négy startup cég szerint nehezebb lett az utóbbi egy évben a szoftverfejlesztők megtalálása. A leghatékonyabb eszköz pedig a személyes kapcsolatrendszer megmozgatása. A legkeresettebbek között a Java és .Net fejlesztők, az UX ...
Tovább >>
Károly világa

Mitől jók az osztrákok?

Ausztria a világ egyik legsikeresebb országa. Ezt nemcsak számtalan nemzetközi felmérés bizonyítja, hanem egyre több fiatal (és nem annyira fiatal) magyar, aki a Lajta folyón túlra költözik. ...
Tovább >>