Életeket ment a magyar startup

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2016. szeptember 08.

Semmelweis Ignác után újabb magyar technológia változtathatja meg a kórházak életét. A HandInScan csapata egy olyan digitális rendszert fejlesztett, amely alkalmas az egészségügyi dolgozók kézfertőtlenítési eljárásának kiértékelésére – közvetlen és objek­tív módon. „Innovatív technológiánk az oktatás és ellenőrzés révén nagy szerepet játszik a kórházi fertőzések radikális csökkentésében. Ezáltal minimalizálni tudjuk a fertőzésekkel járó extra költségeket, és általánosságban javítani az életminőséget” – mondja dr. Haidegger Tamás, a HandInScan társalapítója.


A Semmelweis Scanner névre keresztelt rendszer lehetővé teszi a kézmosás azonnali kiértékelését egy speciális kézfertőtlenítőszer eloszlásának kimutatásával. Az objektivitást – amely a kórházi fertőzések elleni harcban kulcsfontosságú – a képek számítógépes kiértékelésével valósítja meg a rendszer. A rendszert már több mint 17 ezer kórházi dolgozón tesztelték, és jelenleg 17 országban alkalmazzák. A több innovációs és startupdíjat elnyert HandInScan 411 millió forintos befektetési kört zárt januárban – a Jeremie program keretein belül. Az új invesztor a Perion Kockázati Tőkealap. A HandInScan az alábbiakra fordítja a befektetést: a Semmelweis Scanner eszköz, illetve az első szériagyártású, Red Dot díjas HandInScan Medical Trainer világpiaci bevezetésére. (A díj a világ egyik legnagyobb elismerése ipari formatervezésért.) Emellett a további fejlesztések felgyorsítására is fordítják. A korai és nagyon magas kockázatú startupfázisban a cég kiemelkedő eredményeket ért el, és az ötlettől a prototípuson át 4 év alatt jutottak el a piacképes termékig.
Az elmúlt két év fejlesztéssel, engedélyeztetéssel és kipróbálással telt. A mostani termék már egy második generációs – továbbfejlesztett és elegáns – dizájn, amivel a nyugat-európai piac meghódítása a cél. „Ehhez volt szükségünk most a tőkebevonásra, ugyanis a fejlesztés költségeit is meghaladják a marketing- és sales kiadások” – mondja az alapító. A piac meghódításához kettős stratégiát választott a cég. A legnagyobb globális szakmai partnerek meggyőzésén túl helyi disztribútorokat vesznek fel, akik – ismerve a lokális viszonyokat – segíteni tudnak a terjesztésben.

Mit tanulhatunk tőlük?

1. Ne verjük át magunkat a magyar viszonyokkal!
„Magyarország mint piac, nem mérvadó” – figyelmezteti Haidegger Tamás a startupokat. „Ez talán nem újdonság, de fontos kiemelni, hogy itthon piacvezetővé válni nem akkora teljesítmény, ezért nem szabad megelégedni ezzel. Ráadásul ami itthon működik, nem biztos, hogy beválik például Németországban. A magyar egészségügyi szektor megbocsátóbb, lehet hibázni. Ám Nyugat-Európában egyetlen dobásunk van” – teszi hozzá az alapító. „Persze van előnye is a hazai viszonyoknak. Nagyon gyorsan el lehet jutni a szakma legfontosabb embereihez, akár politikai döntéshozókhoz. Ezt a lehetőséget pedig minden induló vállalkozásnak érdemes kihasználnia.”

2. Merjünk megválni a munkatársaktól!
Egy cég sikeressége mindenekelőtt az ott dolgozókon múlik. „Én szerencsésnek mondhatom magam, mert a munkatársaim nem a fizetésért járnak be dolgozni, van egy közös cél, amit el akarunk érni. Nem elég ugyanis, ha valaki csak alkalmas a feladatra, és el tudja végezni a munkáját” – mondja Tamás. „Figyelnünk kell az intő jelekre! Ha valaki nem csapatjátékos, nem etikus, nem egyenes, akkor meg kell tudni válni tőle. Minél tovább marad a cégben, annál több kárt okoz, és leköti mások energiáját is.”

Árfolyamok

EUR: 308.58CHF: 289.77USD: 291.28
 
Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Nem ígérnek hűséget a tinik leendő főnöküknek

Barátkozós főnököt szeretnének, lendületet és tanulást ígérnek, rugalmas munkaidőben, vidám csapattal és inspiráló környezetben dolgoznának a Z generáció tagjai - derül ki a Monster.hu állásportál és a Future Work Festival közös gyorsfelméréséből. Az 1996 után született generáció válaszai arra is rávilágítottak, hogy a fiatalok fizetésről alkotott elképzelése még mindig magasan túlszárnyalja a realitást. ...
Tovább...