A 33 legkeresettebb szakma

Írta: Haszon - Készült: 2008. február 06.
Milyen szakmákkal lehet a legkönnyebben elhelyezkedni most és 3-5 év múlva? Mit kell tanulnia annak, aki külföldi karrierre vágyik, aki jó fizetést akar a több éves tanulás és a gyakorlati évek után? Összeállításunkból kiderül, hogy nem minden a főiskolai, egyetemi diploma, esetenként többet ér a jó szakmai tudás, a nyelvismeret és a nyitottság. Az jár igazán jól, aki befektetésnek kezeli a tanulást.

 

1. GÉPÉSZMÉRNÖK

EGÉSZ EURÓPÁBAN HIÁNY VAN gépészmérnökből, nyelvtudással könnyen álláshoz lehet jutni. Az alapdiploma megszerzése hét félév, ezt követően azonnal el lehet kezdeni dolgozni. Nem könnyű a szak elvégzése, ám diplomával és szakmai tapasztalattal a nemzetközi karrier is gyorsan elérhetővé válik. Hollandiában 30 ezer, Németországban 80 ezer gépész- és villamosmérnök hiányzik az álláspiacról.

Kezdő fizetés: bruttó 210 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 300 ezer Ft

Ami kell hozzá: diploma, gépészmérnök szak (7 + 4 félév).

2. VILLAMOSMÉRNÖK

A GÉPÉSZMÉRNÖKHÖZ hasonlóan ez a szakma is a legkeresettebbek között van Magyarországon. Egyre több vállalat telepíti Magyarországra fejlesztőbázisát, és nagy számban keresnek gépész-, villamos- és minőségbiztosítási mérnököket. Felmérések szerint a következő években tovább nő a szakemberhiány, így ez a terület is az egyik legjobb karrierútnak ígérkezik.

Kezdő fizetés: bruttó 220 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 300 ezer Ft

Ami kell hozzá: diploma, villamosmérnök szak (7 + 4 félév).

3. MÉRNÖK-ÉRTÉKESÍTŐ

A FEJVADÁSZOK AZONNAL lecsapnak rájuk, ugyanis nincsenek elegen. A mérnöki és az értékesítői attitűd messze áll egymástól, így olyan embert találni, aki mindkét szempontból megfelel, nagy kihívás a személyzeti szakembereknek. Azok a mérnökhallgatók, akik jól kommunikálnak, könnyen építenek kapcsolatot és szeretik a változatosságot, a hagyományos mérnökivel szinte megegyező bérért dolgozhatnak.

Kezdő fizetés: bruttó 200 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 350 ezer Ft

Ami kell hozzá: mérnöki alapdiploma (7 félév).

4. PROGRAMOZÓ (JAVA, C++, C#, ABAP)

A KILENCVENES ÉVEK sztárszakmája, ami némi visszaesés után újra szívja fel a szakembereket. Nem kizárólag diplomával lehet érvényesülni, jobb számítástechnikai szakközépiskolából is el lehet helyezkedni. A vállalati szférában való feljebblépéshez azonban általában kell a felsőfokú végzettség. A szakmában elengedhetetlen a folyamatos önképzés és gyakorlás.

Kezdő fizetés Java programozóként: bruttó 300 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 500 ezer Ft

Ami kell hozzá: diploma informatikai szakon (6 félév), elég lehet egy jobb számítástechnikai szakközépiskola elvégzése is megfelelő gyakorlattal.

5. VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI RENDSZER TANÁCSADÓJA (SAP)

A LEGJOBBAN FIZETŐ állások között tartják számon a szektorban, ráadásul inkább gazdasági diploma kell a sikeres munkához. Hátrány, hogy a munkához szükséges tudás nem része az egyetemi, főiskolai tananyagoknak, hanem a diploma után képzésekkel és a gyakorlatban tanulható meg. Jó - főleg angol - nyelvismerettel külföldön is könynyű elhelyezkedni a területen, az arab országokban minden pénzt megadnak a hozzá értő szakemberekért.

Kezdő fizetés (tapasztalattal): bruttó 400 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 700 ezer Ft

Ami kell hozzá: gazdaságinformatikai diploma (7 félév), speciális gyakorlat.

6. PÉNZÜGYI TANÁCSADÓ (BEFEKTETÉSEK, BIZTOSÍTÁS)

A HAZAI PÉNZÜGYI kultúra még mindig gyerekcipőben jár a nyugat-európai szinthez képest. A tanácsadói munka érettségi után, tanfolyamok elvégzésével is megtanulható, ám pénzügy szakirányon szerzett gazdasági diplomával könnyebben megteremthető az a szilárd szakmai háttér, amivel ügyfelek szerezhetők, befektetési, biztosítási vagy adózási tanácsok adhatók. Nagyrészt az egyéni teljesítménytől függ a fizetés, így határ, kis túlzással, a csillagos ég. A Haszon elmúlt évi befektetési tesztjén legjobban szereplő befektetési tanácsadókat olvasóink közül sokan keresik meg befektetési szándékkal, ami jól mutatja, hogy ezen a területen az egyéni teljesítmény a meghatározó.

Fizetés: jutalékos rendszerben, teljesítmény szerint.

Ami kell hozzá: gazdasági diploma (7 félév), esetleg érettségi után pénzügyi tanfolyam.

7. MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ

FOLYAMATOSAN ÉS NAGYOBB számban keresnek a cégek mérlegképes könyvelőket. Nem szükséges diploma a munka végzéshez, elegendő egy OKJ-s tanfolyam sikeres elvégzése. Egy igazán jó állás megszerzéséhez itt is fontos a kommunikációképes angoltudás. Előrelépési lehetőség a főkönyvi könyvelő és később a főkönyvelő pozíciókba kínálkozik. A vezetői karrierhez (pénzügyi vezető vagy gazdasági vezető) azonban kell a pénzügyi szakirányú diploma.

Kezdő fizetés: bruttó 200 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 400 ezer Ft

Ami kell hozzá: mérlegképes könyvelői tanfolyam és sikeres vizsga.

8. KÖNYVVIZSGÁLÓ

A CÉGEK KÖNYVELÉSÉT ellenőrző könyvvizsgálói pozícióhoz hosszabb út vezet. Szakirányú (pénzügyi-számviteli) diploma, mérlegképes könyvelői képesítés, három év szakmai gyakorlat után lehet egy hároméves tanfolyamra jelentkezni, ami közel 600 ezer forintba kerül. Gazdasági diplomásként érdemes nemzetközi könyvvizsgáló cégeket megcélozni, ahol gyakornoki pozícióból indulva kitanulható a szakma. Ráadásul a négy nagy könyvvizsgáló cég nagy számban keres pályakezdő gyakornokokat.

Kezdő fizetés könyvvizsgáló multinál: bruttó 220 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 500 ezer Ft

Ami kell hozzá: nagy multihoz pályakezdőként gazdasági diploma, például pénzügy-számvitel alapszak (7 félév). Könyvvizsgálói képesítés előfeltétele: szakirányú diploma, mérlegképes könyvelői képesítés, 3 év gyakorlat, tanfolyam és vizsga.

9. KONTROLLER

FONTOS DÖNTÉSTÁMOGATÓ, pénzügyi elemzői munkakör, ami közgazdasági diploma és pénzügyi vagy számviteli szakirány nélkül nehezen szerezhető meg. Vonzó lehet még az előrelépési lehetőség, ugyanis sok kontrollerből lesz később pénzügyi igazgató.

Kezdő fizetés: bruttó 190 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 350 ezer Ft

Ami kell hozzá: gazdasági diploma kontrolling szakirány (7 félév), pénzügy mesterszak (plusz 4 félév).

10. LOGISZTIKUS

A LOGISZTIKA, a szállítmányozás, a fuvarszervezés szintén olyan terület, ahol könnyen álláshoz lehet jutni. Részben az ország földrajzi elhelyezkedése miatt további bővülés várható, ezért gazdasági hallgatóként nem rossz választás a tanulmányok második felében a logisztika szakirány választása. Több poszton - beszerzőként, termeléstervezőként, fuvarszervezőként és raktárosként - is el lehet indítani a karriert. Beszerzőként indul-va stratégiai beszerző, majd beszerzési igazgató a karrierút. Logisztikusok keresettek külföldön is, jó német nyelvismerettel például Ausztriában is könnyű munkát kapni.

Kezdő kereset (bruttóban): Beszerző, termeléstervező: 240 ezer Ft Raktáros: 190 ezer Ft Fuvarszervező: 180 ezer Ft

3 év tapasztalattal: Beszerző, termeléstervező: 300 ezer Ft Raktáros: 240 ezer Ft Fuvarszervező: 260 ezer Ft

Ami kell hozzá: karrierhez gazdasági diploma kell (7 félév) logisztika szakirányon, OKJ-s logisztikai tanfolyammal is be lehet jutni.

11. ÉRTÉKESÍTŐ

AZ ELADÁS KÉPESSÉGE a versenyszféra minden szegmensében nyerő kompetencia. Fizetésben és előrelépési lehetőségben a fogyasztási cikkeket forgalmazó multiknál nyílik a legjobb esély, itt is főként gyakornoki (trainee) programok keretében. Gazdasági végzettséggel pályakezdőként területi képviselőként indul a munka, majd feljebb lépve key account managerként, még feljebb az értékesítést vezető sales managerként lehet karriert csinálni.

Kezdő kereset (területi képviselőként multinál, kereskedelemben): bruttó 240 ezer Ft

3 év múlva: bruttó 350 ezer Ft

Ami kell hozzá: multinacionális karrier esetén gazdasági diploma (7 félév), például kereskedelem és marketing alapszakon.

12. INGATLANTANÁCSADÓ

A LAKÓ- ÉS IPARI INGATLANOK eladása és bérbe adása a múltban is jövedelmező munkának számított, ingatlantanácsadókat folyamatosan keresnek. Nem szükséges felsőfokú végzettség a munkavégzéshez, csupán OKJ-s bizonyítvány. A munka hátránya és előnye is lehet, hogy teljesítményközpontú, az el- vagy kiadott ingatlanok után jár a jutalék. Ha nemzetközi cégnél ingatlanbefektetési tanácsadóként szeretnénk elhelyezkedni, akkor viszont gazdasági diploma és kiváló angoltudás kell a munkához.

Fizetés: jutalékos rendszerben.

Ami kell hozzá: érettségi után ingatlantanácsadói tanfolyam, nemzetközi cégeknél gazdasági diploma (7 félév).

13. PIACKUTATÓ

A MARKETING NEM TARTOZIK a keresett szakterületek közé, a marketing piackutatási ága azonban már jobb lehetőségekkel kecsegteti azokat, akik rendelkeznek némi értékesítői vénával. A kérdezőbiztosi munkához nem kell speciális képzettség, az elemzői munkához szociológiai vagy közgazdasági diploma szükségeltetik.

Kezdő (elemző): bruttó 200 ezer Ft

3 év múlva: bruttó 300 ezer Ft

Ami kell hozzá: elemzői munkához gazdasági diploma, például kereskedelem és marketing alapszakon (7 félév).

14. FEJVADÁSZ, SZEMÉLYZETI TANÁCSADÓ

A TEHETSÉGES FIATALOK, a hozzáértő szakemberek és a céghez szabott menedzserek felkutatása fontos lesz a jövőben, a szaknyelvben "war for talents" (a tehetségek megszerzéséért folyó harc) ugyanis mind erősebb. A fejvadász szakmához nincs speciális végzettség, humán diplomások is könnyen bekapcsolódhatnak. Siker- és teljesítményorientált szakma, ami a kihívásokat szeretőknek és jó emberismerőknek nyerő lehet.

Kezdő kereset: bruttó 180 ezer Ft

3 év múlva: bruttó 240 ezer Ft

Ami kell hozzá: alapdiploma (lehet humán is), előnyben a HR vagy gazdasági területen végzők.

15. ANGOLTANÁR, TOLMÁCS, FORDÍTÓ

LERÁGOTT CSONTNAK tűnhet, de angoltanárként még mindig sok a munkalehetőség, és ezen a területen a jövőben sem várható változás. A nyelviskolákba folyamatosak az angoltanári keresések, a nemzetközi üzleti kapcsolatok bővülésével pedig a tolmácsok és a fordítók szerepe értékelődik fel. Angol és más világnyelv ismeretével a Magyarországra települt ügyfélszolgálati központokba (shared service center) is sok fiatalt keresnek, így a nyelvszakot megcélzó bölcsészek sem maradnak elhelyezkedési lehetőség nélkül. A központokban való munka jó karrierlehetőséget kínál, az agilis munkatársak a multinacionális vállalatok más országaiban is elhelyezkedhetnek.

Pályakezdő (minimális ügyfélkörrel): bruttó 150 ezer Ft

3 év tapasztalattal (széles ügyfélkörrel): bruttó 500 ezer Ft

Ami kell hozzá: angoltanári diploma (anglisztika alapszakon 6 félév + 4 félév tanári képzés), növeli az esélyt a diploma után egy fordító- és tolmácstanfolyam elvégzése.

16. IRODAVEZETŐ

A MODERN TITKÁRNŐ már nemcsak kávét főz és gépel, hanem képes egy iroda teljes körű működtetésére. Jó irodavezetőből különösen Budapesten van hiány. A munkához nem kell diploma, érettségi után a mély vízbe kerülve vagy irodavezetői OKJ-s tanfolyamon is kitanulható a szakma. Jó nyelvtudás nélkül azonban nehézkes a munkához jutás. Az irodavezetői poszt karrierindításra is alkalmas multinacionális cégnél.

Kezdő kereset: bruttó 150 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 180 ezer Ft

Ami kell hozzá: érettségi után irodavezetői tanfolyam.

17. AGRÁR-KÖZGAZDÁSZ

TALÁN MEGLEPŐNEK TŰNIK, hogy mezőgazdasági végzettség is szerepel a topszakmák között. Ennek oka, hogy a hazai agrártársadalom elöregedett. Már elindult egy lassú generációváltás, ami a következő években folytatódik. A jövőben szükség lesz közgazdasági végzettségű, menedzser szemléletű agrárszakemberekre, így nem lesz rossz befektetés e pálya mellett dönteni. A jó nyelvtudás és a külföldi gyakorlat itt is sokat számít, ezeket többek között nemzetközi gyakornoki programok keretében lehet elsajátítani.

Kezdő kereset (mezőgazdasági termelőüzemben): bruttó 160 ezer Ft

3 év múlva: bruttó 220 ezer Ft

Ami kell hozzá: gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök alapszak (7 félév), esetleg utána vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszak (4 félév).

18. ORVOS

RENDKÍVÜL NEHÉZ a tanulmányokat elvégezni, 12 félév kell az alapdiploma megszerzéséhez, a szakorvossá váláshoz még több. Ráadásul az elérhető fizetés is az alsó sávba tartozik. Bár az egészségügyi reform kórházbezárásai és ágyszám csökkentései miatt nehéz az orvosok helyzete, hosszú távon kifizetődő lesz a szakma, nem utolsósorban a nemzetközi karrierlehetőség miatt. Az orvosi diplomát az EU-tagországok mindegyikében automatikusan elismerik. Nyugat- Európában a hazainál kevesebb munkával 1 millió forint is elérhető.

Kezdő fizetés: bruttó 150 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 200 ezer Ft Kereset Angliában: bruttó 1 millió Ft

Ami kell hozzá: orvosi diploma (12 félév), és a szakorvossá válás is szükséges a későbbi karrierhez.

19. GYÓGYSZERÉSZ

AZ ORVOSI PÁLYÁHOZ hasonlóan nem könnyű a diploma megszerzése. Diploma után kutatóként, gyógyszertári gyógyszerészként vagy orvoslátogatóként lehet elhelyezkedni. Közülük legjobban az orvoslátogatók keresnek. Vonzó lehet a külföldi karrierlehetőség is. Angliai gyógyszertárakba keresnek nagy létszámban magyar gyógyszerészeket, a hazai fizetés 3-4-szereséért.

Kezdő fizetés: (orvoslátogatóként) bruttó 220 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 450 ezer Ft

Ami kell hozzá: gyógyszerész diploma (10 félév).

20. "VÁLLALKOZÓ"

NEM IGAZÁN SZAKMA, inkább életforma, ami alapkészségek esetén már az iskolapadban fejleszthető. Kiugrási lehetőség lehet bárkinek, akit hajt az önmegvalósítás vágya.

Fizetés: teljesítmény szerint.

Ami kell hozzá: vállalkozói attitűd, gazdasági tudás. Hasznos lehet egy gazdasági diploma (7 félév) és utána egy vállalkozásfejlesztés vagy vezetés és szervezés mesterszak (4 félév).

21. PILÓTA

A LEGJOBBAN FIZETŐ szakmák között szerepel, igaz, a képzés sem olcsó. Világszerte évente 17 ezer repülőgép-pilótára lenne szükség, ám csak 15 ezren lépnek be az álláspiacra. Nem előfeltétel, ám jobbak az esélyek legalább egy műszaki főiskolai diplomával. A hazai pilótaiskolák képzései 1 évesek, és 10 millió forint körüli összegbe kerülnek. A befektetés megtérül, ugyanis pályakezdőként egy teherszállító gép első tisztjeként bruttó 600 ezer forintot, személyszállító gépen 700 ezer forintot lehet havonta keresni, ami három év gyakorlat után megduplázódik. Nemzetközi karrierhez amerikai típusú képzés kell külföldön, a 60 hetes tanfolyam díja körülbelül 100 ezer euró (26 millió forint).

Kezdő fizetés: bruttó 600 ezer Ft

3 év múlva: bruttó 1,2 millió Ft

Ami kell hozzá: pilótaiskola elvégzése, repülési gyakorlat (ajánlott előtte egy műszaki diploma megszerzése).

22. LÉGIIRÁNYÍTÓ

A PILÓTÁHOZ HASONLÓAN keresett és jól megfizetett szakma. Az állami statisztika szerint 796 ezer forint a hivatalos havi bruttó kereset, ám tapasztalattal ennél több is megkereshető. A képesítést egy 2 éves tanfolyamon lehet megszerezni, melynek előfeltétele többek között egy egyetemi vagy főiskolai diploma. Elengedhetetlen a munkához a magas fokú stressz- és monotóniatűrés.

Kezdő fizetés: bruttó 500 ezer forint

3 év múlva: bruttó 900 ezer forint

Ami kell hozzá: főiskolai vagy egyetemi diploma, 2 éves légiforgalmi irányító képzés elvégzése.

23. ENERGETIKAI MÉRNÖK

A JÖVŐBEN VÁRHATÓAN növekszik a megújuló energiaforrások jelentősége. A víz-, a szél- és napenergia hasznosításához, különféle eszközök tervezéséhez, karbantartásához értő szakemberekre mind nagyobb számban lesz szükség, így az energetikai mérnöki szak megcélzása jó befektetésnek tűnik.

Kezdő fizetés: bruttó 200 ezer Ft

3 év múlva: bruttó 400 ezer Ft

Ami kell hozzá: főiskolai vagy egyetemi diploma energetikai mérnök szakon (7 + 4 félév).

24. PLASZTIKAI SEBÉSZ, SZÉPSÉGSEBÉSZ

A SZÉPSÉGIPARBAN DOLGOZNI világszerte egyre kifizetődőbb, már most milliókat keresnek a magánpraxist fenntartó plasztikai sebészek. A magyarországi fizetőképes kereslet növekedésével, az új szépészeti technológiák bejövetelével tovább javul a helyzet, igaz, a sebész szakvizsgáig hosszú az út.

Fizetés: megbízás és ügyfél kör alapján havi milliós nagyságrend.

Ami kell hozzá: egyetemi orvosi diploma (12 félév), sebész szakvizsga, plasztikai sebész képzés.

25. DIETETIKUS

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS, az elhízás elleni harc, a fogyókúra és ezzel a betegségek megelőzése tudománnyá nőtte ki magát. Az ápolás és betegellátás szakot választók egyik népszerű szakiránya a dietetika, a piaci igényeket alapul véve nem véletlenül.

Kezdő fizetés: bruttó 150 ezer Ft

3 év múlva: bruttó 200 ezer Ft

Ami kell hozzá: diploma ápolás és betegellátás alapszak dietetika szakirányán (8 félév).

26. KERESŐMARKETING SZAKÉRTŐ (SEO EXPERT)

A KÖVETKEZŐ ÉVEK egyik legkeresettebb informatikai pozíciójának ígérkezik a SEO (Search Engine Optimisation) expert, ami magyarul "keresőmarketing- szakértőként" fordítható. Nem csupán az internetes keresőprogramok (például Google) találati listáján próbálják minél előkelőbb helyre varázsolni a megbízó vállalkozás web oldalát, termékeit és szolgáltatásait, hanem minden webes szereplést menedzselnek a Youtube videómegosztótól a fórumokon való szereplésig. Nézettséget hoznak, ami érthető módon a legfontosabb dolog egy online termék esetében. Az Egyesült Államokban fizetésben is a SEO áll a csúcson az IT fejlesztői, kreatív szakmán belül, nem ritka az évi 100-200 ezer dollár közötti fizetés sem. Itthon még hiány van kifejezetten erre a területre specializálódott szakértőkből.

Kezdő fizetés: 300 ezer Ft

3 év tapasztalattal: 600 ezer Ft

Ami kell hozzá: programozási, webes ismeret. Nem előfeltétel a diploma, sokkal többet számít a naprakész gyakorlat.

27. MULTIMÉDIA FEJLESZTŐ

FELFELÉ ÍVELŐ SZAKMA. Főként azok számíthatnak állásajánlatokra és jó pénzre, akik a webre fejlesztik alkalmazásaikat, ugyanis a web és az internet lassan már nem annyira "weboldalak", hanem inkább "mini alkalmazások" halmaza (web2, flash).

Kezdő fizetés: bruttó 250 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 500 ezer Ft

Ami kell hozzá: programozási, webes ismeret. Itt sem előfeltétel a diploma.

28. VILLANYSZERELŐ

AZ ÉPÍTŐIPARI SZAKMÁK most és a jövőben is biztos megélhetést kínálnak, hiszen bár az építőipar termelése 2007-ben jelentősen visszaesett, megrendelésekből nincs hiány. Az építőipar "elit" dolgozóinak számítanak a villanyszerelők, akik hivatalosan bruttó 130 ezer forintot keresnek, de a Haszon számításai szerint a "fekete" pénzek kel kiegészítve ez 240 ezer forintra is nőhet havonta. Minimális nyelvismerettel külföldön is könnyű elhelyezkedni a szakmában.

Fizetés: bruttó 131 ezer Ft (Ez hivatalos adat, a Haszon számításai szerint 240 ezer forint is lehet a havi kereset.)

Ami kell hozzá: szakirányú, középfokú végzettség (2 év).

29. ASZTALOS

AZ ÉPÜLET- és bútorasztalosok megbecsültsége szakmai tudásuk szerint nagyon változó, a jók itthon és külföldön is könnyen találnak maguknak munkalehetőséget. Alkalmazottként statisztikák szerint 92 ezer forintos bruttó fizetésre számíthatnak, ám vállalkozóként ennek másfél, kétszeresét vihetik haza. Különösen keresettek az antik bútorok felújításával, restaurálásával foglalkozó mesteremberek, ezek ugyanis később külföldieknek jó áron értékesíthetők.

Fizetés: bruttó 92 ezer Ft (Ez hivatalos adat, a Haszon számításai szerint 150 ezer forint is lehet a havi kereset.)

Ami kell hozzá: szakirányú, középfokú végzettség (2 év).

30. AUTÓSZERELŐ

NAGY AZ IGÉNY jól képzett, nyelveket beszélő autószerelőkre, akik tudnak bánni a legújabb diagnosztikai készülékekkel, és el tudják olvasni a többnyire angol nyelvű műszaki leírásokat. Autószerelőkre a jövőben is mind nagyobb szükség lesz, megfelelő nyelvtudással az Unióban is könnyű elhelyezkedni megfelelő végzettséggel. Az autószerelő szakma önálló vállalkozás indításához is jó alap, ám az új modelleket fogadni képes márkaszerviz alapításához akár százmilliós beruházás is szükséges lehet.

Fizetés: bruttó 136 ezer Ft (Ez hivatalos adat, a Haszon számításai szerint 250 ezer forint is lehet a havi kereset.)

Ami kell hozzá: szakirányú, középfokú végzettség (2 év).

31. CNC ESZTERGÁLYOS

A SZAKMUNKÁSOK KÖZÖTT az egyik igazi sztárszakma, a cégek országszerte nehezen találnak olyan szakmunkásokat, akik számítógép vezérelte gépekkel képesek marásra, forgácsolásra. Rengeteg a külföldi lehetőség is. Némi tapasztalattal nettó 200 ezer forint is könnyen megkereshető.

Kezdő fizetés: bruttó 250 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 350 ezer Ft

Ami kell hozzá: 8 általános, forgácsolói szakmai előképzettség, CNC forgácsolói tanfolyam sikeres elvégzése.

32. MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI MÉRNÖK

A MŰSZAKI TERMÉKEK minőségének ellenőrzése, a javítás koordinálása, a beszállítói kapcsolattartás szerepe folyamatosan növekszik az egyre élesedő piaci versenyben.

Kezdő fizetés: bruttó 200 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 300 ezer Ft

Ami kell hozzá: mérnöki diploma (előny a villamos- és gépészmérnöki végzettség ), jó kommunikációs készség. Javíthatja az elhelyezkedést a diploma után egy minőségügyi szakmérnöki képzés elvégzése (egyetemen, főiskolán kínálják, 4-5 félév).

33. INTERNETES TARTALOMMENEDZSER (CONTENT MANAGER)

AZ INTERNETES MEGJELENÉS már most fontos eleme egy vállalkozás image- ének. A weboldalon a hírek napi frissítése, a speciális ajánlatok bemutatása képpel és szöveggel az értékesítést segítő funkció. Ha az újságírást vagy a szintén telített PR-t html programozási ismeretekkel, web 2.0-ás ismerettel, webdesign-nal egészítjük ki, akkor máris keresett tudáskombináció birtokában leszünk.

Kezdő fizetés: 180 ezer Ft

3 év tapasztalattal: 260 ezer forint

Ami kell hozzá: humán (kommunikáció) diploma, webdesign, html-alapismeretek.

40 ÉV FELETT - HASZNÁLJA KAPCSOLATAIT

Még ha keresett szakmában dolgozunk is, az életkor gyakran az állásszerzés gátja. A munkáltatók egy részében él az előítélet, hogy a negyvenes korosztály kevésbé rugalmas, nehezen illeszkedik be egy fiatalabb csapatba. Mit lehet tenni? Karriertanácsadók szerint érdemes az erősségekre építeni, és álláshirdetésre jelentkezés helyett első körben az évek alatt gyűjtött személyes kapcsolatokat megmozgatni. Ehhez persze az kell, hogy munkánk során járjunk el konferenciákra, szakmai fórumokra, cseréljünk névjegykártyákat, tartsuk e-mailben a kapcsolatot a szakmával. Álláskeresés esetén az interjún lehet hangsúlyozni az erősségeket: a szakmai tapasztalatot, a munkahely megbecsülését, a stabilitást.

Fejvadászok útravalója

Mit javasolna 18 éves gyermekének?

"A műszaki és a közgazdasági terület számít keresettnek és jól fizetőnek az álláspiacon, így érdeklődés esetén ezt javasolnám. Felhívnám a figyelmét, hogy két nyelv magas szintű ismerete is szükséges a későbbi elhelyezkedéshez" - Tokár Péter (Tesk Tanácsadó Kft.).

Mit csináljunk, ha nem sikerül a felvételi?

"Egy év múlva újra próbálkozzunk. Ne adjuk fel vágyainkat, ne menjünk el teljesen más irányba, inkább próbáljunk meg olyan cégnél bármilyen munkát elvállalni, ahol a megcélzott szakma képviselői dolgoznak. Ha például valakit a logisztika érdekel, próbáljon meg akár gyakornokként, akár adminisztrátorként egy logisztikai cégnél belekóstolni a munkába. Így nem veszít időt, és korábban kiderülhet, szereti-e ezt a területet" - Lipcsei András (Dr. Pendl & Piswanger).

Milyen nem diplomás képzések versenyképesek?

"Az államilag elismert, Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő képzések, tanfolyamok többsége gyorsabban reagál a munkaerőpiac igényeire, mint az egyetemek és főiskolák. A pénzügyi képzések - például a mérlegképes könyvelő - nagyon hasznosak, ám sokba, több százezer forintba kerülnek. (A 18 hónapos mérlegképes könyvelői tanfolyam vizsgával együtt 320 ezer forintba kerül - a szerk.) Nem javaslom azonban azokat a tanfolyamokat, amelyek azt ígérik, menedzserré képeznek. Menedzserré ugyanis nem tanfolyamon válik az ember, hanem a szakmai tudás és a szakmai tapasztalat megszerzése után - Fröhlich Péter (P&Bert Kft. ügyvezető igazgatója).

Mi kell a szakmai tudáson kívül?

"A mérnöki szakmákban a nyelvtudás mellett kulcskérdés a csapatmunka, a csapatban dolgozás készségének fejlesztése. Fejlesztői munkáknál kevés, ha valaki szakmailag kiváló, ha nem tud együtt dolgozni másokkal egy-egy projekten, akkor nem lesz sikeres. Aki viszont jó a csapatmunkában, az gyorsan karrierre számíthat" - Tokár Péter.

Miért érdemes külföldön tanulni vagy dolgozni?

"A holland oktatási rendszer és munkakultúra nagyobb hangsúlyt fektet a soft skillként is emlegetett képességek - például az együttműködés, a csapatban dolgozás, a logikus feladatmegoldás, a hatékony kommunikáció - fejlesztésére. Már az iskolában olyan feladatokat kapnak, ahol a megoldás csak másokkal együttműködve lehetséges. A holland munkaerőpiacon a szakmai tudáson kívül éppen ezeket a képességeket keresik a HR-esek, hiszen manapság már szinte minden helyen több munkatárs dolgozik egy-egy projekten. Emellett a külföldön dolgozók megtanulják feltalálni magukat idegen nyelven egy idegen országban" - Jankovich Ilona, Hollandiá ból Magyarországra települt fejvadász (Profipower).

Hogyan lehet kijutni a magyar egészségügyből Angliába?

"Magyar orvosokat és gyógyszerészeket nagy számban keresnek angol kórházak és gyógyszertárak, és ez a trend várhatóan a következő években is megmarad. Közép- és felsőfok közötti angoltudás és szakmai vizsga letétele szükséges a kimenetelhez. Orvosként ügyeleti munkával egy hónapban két hetet dolgozva nettó 2500-3500 euró (650- 850 ezer forint) közötti összeg kereshető. Gyógyszerészként patikában havi bruttó 3 ezer font (1,2 millió forint) reális" - Aszalós Zoltán (A-Team Hungary).

Közel négymillió forint egy alapdiploma

Budapesten havi 80 ezer forint alatt nehezen hozható ki egy hónapnyi élet és tanulás vidékről felköltözött egyetemistaként. Így legalább 3,5 millió forintba kerül egy 7 féléves mérnöki vagy gazdasági alapdiploma. Ám sok esetben egy második szintű, négy féléves mesterdiploma is kell a karrierhez, ami további 2 millió forinttal növeli a költségeket. Ebből ösztöndíjakkal és támogatásokkal körülbelül csak a harmada kapható vissza.

A budapesti egyetemeken, főiskolákon a kollégiumi díj 8-14 ezer forint között mozog, az albérletért rezsivel pedig legalább 25 ezer forintot kell kiadni és akkor még nincs saját szoba. A BKV diákbérlet 3250 forint, étkezésre napi legalább 1300-1400 forintot (havi 36-39 ezer forint) lehet számolni, heti egy buli minimális fogyasztással is 2 ezer forint (havi 8 ezer), jegyzetre legalább havi 3 ezer forint a kiadás. Ha a mobilra és a tisztasági szerekre összesen 10 ezer forintot szánunk, máris 70-75 ezer forintnál járunk. Ha hozzávesszük az évi 105 ezer forintos tandíj egy hónapra eső részét, akkor havi 80-85 ezer forintból hozható ki egy hónap, szerényen élve.

Ösztöndíj, támogatások

Hogy mennyi pénzt lehet kapni az iskolától különféle címeken? A legjobban tanulók tanulmányi ösztöndíja elérheti a 25- 30 ezer forintot, ám a nagy többség 10-15 ezer forinttal számolhat. Szociális támogatásból a rászorulók többsége 10-15 ezer forintot kap. Így közepesnél jobban tanulva, átlag alatti jövedelmi háttérrel szociális támogatásból és tanulmányi ösztöndíjból 30 ezer forint körüli összeg érhető el.

Diákhitel: 30 ezres törlesztés

Marad egy havi 50 ezer forint körüli rés, amit vagy szülői segítséggel, vagy részben diákhitellel, részben órák utáni munkával lehet kompenzálni. Vonzónak tűnik a diákhitel felvétele, ám a diplomázás nehézzé teszi a pályakezdést és az egzisztenciateremtést. Aki 2008-ban kezdi tanulmányait, tíz félévet végez, és havi 30 ezer forintot vesz fel, annak 2013 és 2019 között bruttó 200 ezer forintos fizetés esetén is körülbelül havi 30 ezer forintot kell majd törlesztenie. Ha valaki nem akar adóssággal pályát kezdeni, a másik lehetőség diákmunka vállalása. Itt előnyben vannak a nyelvszakosok, akik egy magánóráért feketén 1600 forintot is elkérhetnek, így heti 8 óra tanítással kiegyenlíthető az 50 ezer forintos deficit. Más diákmunkánál már problémásabb a helyzet, hiszen itt csak 500 forint körüli órabéreket fizetnek. Összességében, szülői támogatás nélkül nagyon nehéz diplomát szerezni.

ELIT GIMNÁZIUMOK

Az egyetemre, főiskolára jutás sokszor már az érettségi előtt, a középiskola kiválasztásánál eldől. Vannak gimnáziumok, ahonnan nagyobb arányban jutnak be a tanulók a felsőoktatásba és vannak, ahonnan kevesebben. Az Országos Közoktatási Intézet rendszeresen méri a középiskolákból felsőoktatási intézménybe jutottak arányát. Érdekesség, hogy erősek a vidéki gimnáziumok, az első tízben mindössze két budapesti iskola szerepel. Szakértők megjegyzik, 84 százalék feletti továbbtanulási arány kiválónak számít. Az alábbi táblázatban a 2002-2006 közötti felvételi arányok szerepelnek iskolánként. Az arányszám azt mutatja, száz érettségizőből hány jutott be még abban az évben felsőoktatási intézménybe.

A listán élmezőnyben szereplő gimnáziumokba felvételivel juthatnak be a hallgatók. Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója elmondta, a hagyományos, négyosztályos gimnázium első évfolyamába kétháromszoros a túljelentkezés. A felvételibe az általános iskolából hozott pont, valamint a magyar nyelvből és matematikából írt felvételi vizsga eredménye számít bele. Nagyobb a túljelentkezés a hatosztályos évfolyamokra. 34 helyre körülbelül 280 jelentkezés érkezik. Itt már szóbeli elbeszélgetés is szerepel a próbatételek között.

Árfolyamok

EUR: 308.58CHF: 289.77USD: 291.28
 
Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Nem ígérnek hűséget a tinik leendő főnöküknek

Barátkozós főnököt szeretnének, lendületet és tanulást ígérnek, rugalmas munkaidőben, vidám csapattal és inspiráló környezetben dolgoznának a Z generáció tagjai - derül ki a Monster.hu állásportál és a Future Work Festival közös gyorsfelméréséből. Az 1996 után született generáció válaszai arra is rávilágítottak, hogy a fiatalok fizetésről alkotott elképzelése még mindig magasan túlszárnyalja a realitást. ...
Tovább...