Tesztelik az alapjövedelmet a Finnek

Írta: F.N. - Készült: 2017. január 09.

Januártól elsejétől havi 560 eurót (173 ezer forint) kap feltétel nélkül kétezer finn munkanélküli.

A véletlenszerűen kiválasztott személyeknek ugyanakkor vállalniuk kell, hogy az alapjövedelmen felül más típusú, alapvető szociális támogatást nem igényelnek. A kétéves próbaidőszak alatt a finn kormány értékeli az eredményeket, és ha sikeres lesz a teszt, akkor a kisjövedelmű szabadúszókra, kisvállalkozókra és részmunkaidőben dolgozókra is kiterjeszthetik a programot. A finn munkanélküliségi ráta stagnál, jelenleg 8,1 százalékos, az átlagjövedelem a versenyszférában pedig 3500 euró, vagy kicsivel több, mint 1 millió forint.

A feltétel nélküli alapjövedelem öt fontos jellemzője:

- Az alapjövedelmet pénzben és nem természeti javakban vagy élelmiszerekben kapják;
- Mindenki egyénileg jogosult rá, tehát nem családok vagy háztartások részesülnek benne;
- A közösség tagjai rendszeresen (pl. havonta) kapják, tehát nem pl. felnőtté válásukkor egy összegben;
- Az alapjövedelem összege az alapvető szükségletek: az étkezés és a lakhatás költségeire elegendő
- A politikai közösség minden tagja feltétel nélkül jogosult rá, tehát pl. rászorultságtól vagy munkavállalási hajlandóságtól függetlenül. Ez megkülönbözteti például a munkanélküli segélytől vagy a családi pótléktól.

Árfolyamok

EUR: 308.58CHF: 289.77USD: 291.28
 
Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Nem ígérnek hűséget a tinik leendő főnöküknek

Barátkozós főnököt szeretnének, lendületet és tanulást ígérnek, rugalmas munkaidőben, vidám csapattal és inspiráló környezetben dolgoznának a Z generáció tagjai - derül ki a Monster.hu állásportál és a Future Work Festival közös gyorsfelméréséből. Az 1996 után született generáció válaszai arra is rávilágítottak, hogy a fiatalok fizetésről alkotott elképzelése még mindig magasan túlszárnyalja a realitást. ...
Tovább...