A lakáskiadás buktatói: szerződés, kaució, adózás

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2017. április 19.

Befektetésként is jó üzletnek tűnik a bérbeadás, ám könnyen ráfizetünk, ha nem vagyunk elővigyázatosak. Iustitia mérlege ugyanis erősen a bérlők felé billen, őket védi az új törvénykönyv több passzusa is.


Kérjük el a személyit és a lakcímkártyát!” – kezdi Borsy János Mátyás ügyvéd. „Nagyon sokan ilyen alapvető dolgon bukhatják a bérleti szerződést, és később komoly veszteség éri őket. A bérlő által megadott lakcím nem létezik, majd egyszer csak ő is eltűnik, jelentős tartozást hagyva maga után.” A régi Polgári Törvénykönyv is a bérlőt védte, az új pedig még inkább így tesz.

Mindent írásban

„Nem lehet szóban megállapodni” – erre már Gyimesi Péter, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda jogásza hívja fel a figyelmet. „Csak írásban érvényes a jogviszony.” De hiába vetjük papírra a szerződést, a bérlő nyugodtan hátradőlhet, ha a lakás gazdája olyan kikötést próbál vele aláíratni, mi­szerint késedelmes fizetés esetén azonnal felmondja a szerződést. Hiába szignálja ezt a megállapodást, akkor is csak előzetes írásbeli felszólítást követően – annak eredménytelensége után, nyolc napon belül – szintén írásban közölt felmondás lesz érvényes.

Többször hallunk olyan esetekről, amikor a sok díjtartozás miatt a tulajdonos lecseréli a zárat. Bejelentett és adózott bérleti jogviszony esetén ez nem túl jó ötlet. „Még hivatalosan felmondott szerződéssel is magánlaksértés és önbíráskodás lehet a bérbeadó vétke, ha akadályozza a zavartalan használatot” – figyelmeztet Gyimesi Péter. „Ha a bérlő feljelentést tesz, büntetőjogi ügy lehet a vége.” A bérbeadó védheti magát, ha közjegyzői okiratba foglalja a szerződést – pont mint a hitelszerződéseknél –, amivel hosszas bírósági procedúrát úszhat meg. „Fontos, hogy fizetési késedelem esetén minél előbb, ajánlott tértivevényes levélben küldjük el a felszólítást. Ezzel ugyanis csökkenthető a jogszerűen közölt felmondásig felhalmozódó bérleti díjtartozás összege”
Árfolyamok

EUR: 312.66CHF: 288.71USD: 286.63
 
Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Havi 1 millió forint felett keresnek a menő informatikusok

Tízből négy startup cég szerint nehezebb lett az utóbbi egy évben a szoftverfejlesztők megtalálása. A leghatékonyabb eszköz pedig a személyes kapcsolatrendszer megmozgatása. A legkeresettebbek között a Java és .Net fejlesztők, az UX ...
Tovább >>
Károly világa

Mitől jók az osztrákok?

Ausztria a világ egyik legsikeresebb országa. Ezt nemcsak számtalan nemzetközi felmérés bizonyítja, hanem egyre több fiatal (és nem annyira fiatal) magyar, aki a Lajta folyón túlra költözik. ...
Tovább >>