Írta: Schilling Tamás - Készült: 2016. november 03.

Lehet szeretni vagy utálni a közösségi személyszállító Ubert. De kétségtelen, hogy ma nem nagyon akad ennél felkapottabb startup. Ezért is érdemes foglalkozni azzal, hogy egy dollármilliárdokat érő cég miben látja a jövő nagy dobását. Az UberPITCH keretében a cég módot adott a startupok képviselőinek, hogy egy autóban utazva – persze uberes kocsiban – prezentálják üzleti ötletüket. Méghozzá az adott régió legjobb tanácsadóinak, vállalatvezetőinek. Ennek során közel négyezer ötlet mutatkozott be. Végül 21 startup került a legjobbak közé. Hazánkból a vakoknak, gyengénlátóknak szánt, mobilhoz való okosszemüveg fejlesztője, az EVA.


Felejtés ellen – Memrica, Anglia
A Memrica memóriagondokkal küzdőknek fejleszt szoftvereket. Kép- és arcfelismerő rendszerük virtuális kapcsolatot hoz létre az emberek és azon tárgyak között, amelyekre emlékezniük kell. Az appot demenciával élők bevonásával, gondozók és klinikai szakértők közreműködésével tervezték és fejlesztették. Az alapító Mary Matthews, aki elsők között támogatta a játéktechnológiák használatát az egészségügyben. A Memricát a demenciával – és más neurológiai esetekkel – kapcsolatos személyes élményei hatására hozta létre.

Zsebpénz másképp – Otly, Hollandia
A zsebpénz fogalmát próbálja megújítani hiánypótló megoldásával az Otly. Ez egy online bankolási felület, amely megtanítja a digitális kor gyermekeit az alapvető pénzügyi ismeretekre. Segítségével a gyerekek elsajátíthatják többek között az alábbi fogalmakat: digitális pénz, rendszeres jövedelem, megtakarítás és vagyonelosztás. A család pedig egy mindennapi használatra alkalmas, átfogó és modern szolgáltatást kap.

Jó rovarok –  HiPromine, Lengyelország
A HiPromine rovarokkal keresi a választ a 21. század globális kérdéseire. Ezek ugyanis kifogyhatatlan forrásai a bioaktív vegyületeknek. A HiPromine az alacsony energiájú szerves hulladékot alakítja át egy bioreaktor segítségével jó minőségű proteinné és olajjá. A startup jövőbeni tervei között szerepelnek olyan kutatások, amelyek új anyagok felfedezését teszik lehetővé. Azokat később a gyógyszer- és a szépségipar is széles körben tudná használni.

Pincérpartner – Brigad,  Franciaország
A vendéglátás egyik leginkább konfliktusos és drága komponense a személyzet. Európában egy átlagos étterem (amely nagyjából tíz embert foglalkoztat) évente 10 ezer eurót veszít különféle személyzeti  problémák miatt. A Brigad applikációja – amely összekapcsolja az éttermeket a munkát kereső személyzettel – akár 30 percen belül is tud munkaerőt biztosítani, mind rövid, mind pedig hosszú távra.


Árfolyamok

EUR: 308.25CHF: 289.24USD: 290.17
 
Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Havi félmilliós fizetés vár facility managerként

Az elkövetkező két évben több mint 300 ezer négyzetméter új irodaépület jelenik meg a piacon Budapesten – derül ki a 2016-os Ingatlan Évkönyv című kiadványból. A fejlesztések felpörögtek, az új irodaházakhoz pedig az üzemeltetésben jártas szakemberek kellenek, akiket a nemzetközi szaknyelvben facility managernek hívnak. Kik is ők valójában? Hol tanulhatják ki a szakmát? Mekkora fizetéssel számolhatnak itthon és külföldön. Hamarosan indul egy képzés, amit az osztrák munkaerőpiacon is elfogadnak....
Tovább...